Remeo är en klinik för intensivvårdsrehabilitering av patienter med långvarig kritisk sjukdom och svikt i vitala funktioner. Kliniken tog emot den första patienten i februari 2013, då verksamheten var en del av AGA Gas AB. Remeo AB ägs nu av tre personer med stor erfarenhet av vård- och affärsverksamhet.
I filmen nedan (12 min) berättar Remeos grundare Kajsa Giesecke om bakgrunden till att hon startade kliniken 2013 med stöd av AGA Gas och om hur det gick till när Remeo sex år senare blev en självständig klinik. Därefter (min 6.20) berättar en av Remeos ägare Gunnar Palme om sin tid som patient på Remeo efter en längre tids intensivvård. Något år senare var han med och förvärvade Remeo tillsammans med tre andra personer. En fantastisk historia.
REMEO AB har organisationsnummer:
559173‑7894
Basfakta:
Verksamhet: Vård och rehabilitering av patienter i behov av andningsstöd.
Antal anställda: ca 150 medarbetare (december 2023)
Läs mer om Remeo AB på allabolag.se
Tidigare VD för Gambro och styrelseordförande för Aleris samt Apoteket Hjärtat.
Tidigare vice VD för Atlas Copco, VD Assi Domän och styrelseordförande i Skandia Liv.
Senior rådgivare i Carnegie och ledamot i Stiftelsen för strategisk forskning.
Rektor för Sophiahemmet Högskola och styrelseordförande för S:t Eriks ögonsjukhus AB samt Myndigheten för vård- och omsorgsanalys
Remeo Stockholm startades av AGA Gas AB, Linde Healthcare, som drev flera Remeo-kliniker i ett antal länder runt om i världen.
I början av 2000-talet uppmärksammades bristen på intensivvårdsplatser i Stockholm. Bristen identifierades som ett problem både av media, landstingets administratörer och läkare inom vården. 2009 kontaktade därför intensivvårdsläkaren Kajsa Giesecke det privatägda företaget AGA Gas AB angående stöd för finansieringen av en andningsklinik i Stockholm, den första av sitt slag i Skandinavien.
2013 öppnade Remeo Stockholm, en klinik för sköra patienter med behov av avancerat andningsstöd, rehabilitering och utbildning av personliga assistenter för en trygg hemkomst. Verksamheten har vuxit snabbt och kan nu ta emot upp till 15 patienter.
Sedan februari 2019 ägs kliniken av fyra privatpersoner. Initiativtagaren för den nya ägarkonstellationen, Gunnar Palme, har för flera år sedan själv varit patient på kliniken.
Remeo har avtal med sjukvårdsregioner, både inom och utanför Stockholm.
Remeo blev ”Årets innovatör”
Revisionsföretaget Grant Thornton tilldelade år 2016 Remeo-kliniken utmärkelsen ”Årets innovatör”. Utmärkelsen syftar till att lyfta fram innovation och nytänkande inom den privata vård- och omsorgssektorn.
Så här löd Grant Thorntons motivering:
”Remeokliniken har sett behov av ett nytt vårdsteg i den traditionella sjukvården. Genom att skapa en specialistklinik i privat regi där svårt sjuka patienter kan tas från den mest akuta intensivvården och i stället ges ”slow care”-rehabilitering i hemlik miljö har man både uppnått goda vårdresultat, avlastat den hårt pressade akutsjukvården och sparat stora kostnader åt samhället.”
Med stöd av Vinnova sammanställdes 2014 en rapport som redogör för klinikens koncept och tillkomst, tillstånden från myndigheterna, avtal samt intern struktur. Läs den detaljerade rapporten i sin helhet här.
Initiativtagare och första verksamhetschef för Remeo 2013-2017. Fortfarande passionerat aktiv med att sprida kunskap om långvarig kritisk sjukdom och Remeos unika vårdkoncept.